Setter (Rosu) Irlandez - Irish (Red) Setter
Standard FCI nr. 120

Originea
Irlanda

Aspectul general
Este un caine rasat si atletic, distins, cu o expresie plina de blandete, armonios si bine proportionat.

Proportii importante
masculi 58 - 67 cm , femele 55 - 62 cm.

Capul

CAPUL Lung si uscativ, este bine cizelat la nivelul urechilor.
ZONA CRANIANA
Botul si craniul sunt paralele si de lungime egala. Este oval (intre urechi). Ofera o mare capacitate cefalica. Protuberanta occipitala este bine marcata. Arcadele sprancenelor sunt bine evidentiate. Stopul bine marcat.
ZONA FACIALA
Trufa este de culoare acaju inchis, castaniu inchis sau neagra. Narile sunt bine deschise. De inaltime moderata si destul de patrat la extremitate, are o lungime buna intre stop si extremitatea trufei. Maxilarele sunt de lungime sensibil egala.
Muscatura este in foarfeca.
Ochii : Sunt de culoarea alunei coapte sau maron inchis; nu trebuie sa fie niciodata prea mari.
Urechile : Sunt de marime medie, cu textura fina, prinse jos si bine plasate spre inapoi; cazute, formeaza un pliu aderent la cap.

Gatul, linia superioara, corpul

GATUL : De lungime medie, este foarte musculos, nu prea gros, usor arcuit, fara urma de salba.

CORPUL: Este proportional cu talia cainelui. Pieptul bine coborat, este destul de stramt in partea anterioara. Coatele sunt bine arcuite oferind astfel o buna capacitate toracica. Salele sunt musculoase si usor arcuite.

COADA: De lungime medie, proportionala cu corpul, de preferinta prinsa jos, puternica la baza, se subtiaza usor catre varf. Este purtata la nivelul liniei spatelui sau mai jos.
Trenul anterior
Umerii sunt fini la baza, lungi si oblici. Coatele plasate jos si libere in miscare nu sunt rasucite nici in afara, nici inauntru. Antebratele sunt drepte, "nervoase" si prevazute cu o buna osatura.
Trenul posterior
Trenul posterior este larg si puternic. Membrele sunt lungi si musculoase de la sold la jaret, scurte si solide de la jaret la nivelul solului. Jaretii nu sunt deviati in afara sau inauntru.
LABELE : Sunt mici si foarte puternice. Degetele sunt puternice, cambrate si stranse.

Roba
PARUL : Este scurt si fin pe cap, partea anterioara a membrelor si extremitatea urechilor. Pe celelalte parti ale corpului si pe membre, parul este de lungime medie, plat si pe cat posibil lipsit de bucle sau de ondulatii. Pe partea superioara a urechilor, franjurile sunt lungi si matasoase; inapoia membrelor anterioare si posterioare, franjurile sunt lungi si fine. Parul este destul de abundent pe partea ventrala si formeaza o franjuratie ce se poate prelungi pana la piept si gat. Labele sunt bine garnisite cu par intre degete. Coada are o franjuratie de lungime medie, care se scurteaza pe masura ce se apropie de varf. Toate franjurile sunt drepte si plate.
Culori si semne
Are culoarea aprinsa a castanei, fara nici o urma de negru. Nu sunt eliminatorii o pata alba pe piept, gat si degete, o mica steluta alba pe frunte sau o dunga ingusta alba pe bot sau fata.

Miscarea
Este degajata, cursiva, cu o buna propulsie din spate. Capul este purtat sus. Membrele anterioare se misca bine catre inainte, dar alura ramane lejera. Propulsia produsa de membrele posterioare este regulata si foarte puternica. Nu pot fi admisi caini ale caror membre "croseteaza" sau "tricoteaza" in miscare.
Temperamentul
Setterul este vioi, inteligent, energic, afectuos si fidel.

Altele
UTILIZARE:
 Caine pontator si de familie
CLASIFICARE: Grupa a 7-a Caini Pontatori. Sectiunea 2 Pontatori Anglezi si Irlandezi si Setteri, Setter.
Cu proba de lucru.

Defecte eliminatorii
Orice abatere fata de punctele prezentate mai sus trebuie considerata defect si va fi penalizata, in functie de gravitate.

Nota: Masculii trebuie sa aiba doua testicule evidente, normal dezvoltate si complet coborate in scrot.